2011-lista som jag lånat av niotillfem.

Fem händelser som varit bra det här året: 1. Jag blev kär. PÅ RIKTIGT. I någon som blev kär i mig på riktigt. Det var inte bra - det var och är det bästa som hänt mig i år och alla andra år. 2. Jag lämnade korridorslivet bakom mig och fick flytta ihop med Tilda som är en fin vän och som lagar god mat. 3. Såg Robyn live. 4. Fick reda på att Maria ska få en till son i april. 5. Alla möten med och fina återseenden av vänner och familj.
Fem händelser som varit sämst det här året: 1. Min bristande studiemotivation. Den försvann liksom under hösten. 2. Att jag inte hittat praktikplats till våren. Inte för att jag ansträngt mig så mycket. Och jag är ändå sugen på att läsa engelska, vilket jag ska göra just i vår. 3. Att mina pengar tycks gå åt trots att jag är bra på att spara. 4. Någon blev sjuk (men verkar som tur är må bra nu). 5. Att någon blev ledsen samtidigt som jag blev lycklig.
Vad har du lärt dig i år? En hel del om litteraturvetenskap och retorik. Att jag klarar att få bra betyg trots att jag saknar motivation och ork. En hel del om mig själv. Ja, framför allt det sistnämnda faktiskt. Till exempel vet jag nu hur jag fungerar i ett förhållande (läs: i ett förhållande med precis rätt person). Att jag klarar det utan att vara knäpp och förstöra.
Blev året som du har tänkt dig? Jag hade nog trott att jag skulle fortsätta vara ensam och ledsen men så ville han plötsligt vara med mig. I övrigt har det nog inte varit ett så annorlunda år mot tidigare år. Man mognar ju lite hela tiden såklart så skillnad mot förr har det väl trots allt varit.
Vilka kläder har du använt mest? Någon av mina klänningar skulle jag tro. Har ett par med blommor som jag växlat mycket mellan. Klänningar är något av det bästa jag vet.
Vad har du mest lyssnat på för musik? Har upptäckt Vampire Weekend's storhet, lyssnat sönder Veronica Maggio's senaste album (men tyvärr på grund av detta tröttnat på alla utom Satan i gatan, Inga kläder och Vi kommer alltid ha Paris), introducerats för massa bra musik som han lyssnar på. Jag lyssnar som alltid på indiepop och -rock samt låtar med sorgliga texter.
Vad har du tittat på (film, tv-serier)? Criminal Minds, Game of thrones, Submarine, Arrested Development, Tangled osv osv.
Vilka människor har du hängt mest med i år? Föga förvånande Kim. Men även Tilda (särskilt sedan vi flyttade ihop, såklart) och Sara M (fram tills hon åkte till London). Och sen finns det en hel del som jag önskar att jag hade kunnat träffa mycket oftare.
Vilka nya personer har du lärt känna i år? En del nya klasskompisar, men framför allt Kims fina vänner.
Vad är det vackraste du fått i år? Honom. Åh vilken klyscha. Annars är det fina foton på mina syskonbarn.
Vad är det bästa du har läst? Två av Kalle Linds böcker. De roligaste jag någonsin läst. Längtar efter att få läsa den tredje, men tänker vänta tills den blir till pocket och därmed är billigare. Haruki Murakamis Sputnikälskling är nästan lika bra som Norwegian Wood.
Gjorde du något i år som du aldrig gjort förut? Var (är) med om mitt första riktiga förhållande. Skrev c-uppsats (i skrivande stund är den iofs inte helt klar).
Blev någon/några av dina vänner föräldrar i år? Sara Lisell har två söta pojkar.
Vad var din största framgång 2011? Jag lyckades vara mig själv så pass väl att jag fångade en kille.
Bästa köpet? Mobilen. Och den nya datorn, men den betalade jag inte själv (trots att jag bett om att få göra det).
Vad spenderade du mest pengar på? Mat. Jag tror att det mesta har lagts på sushi.
Vad önskar du att du gjort mer? Umgåtts med familj och vänner, trots att många av oss bor i olika städer - och länder. Motionerat (dock har jag lovat Kim att vi ska börja springa tillsammans efter nyår) och därmed haft mer energi.
Favoritvideo i år: Tror detta kan vara min favoritvideo nånsin.



Vad gjorde du på din födelsedag 2011? Gick i skolan på förmiddagen. Firades sedan av Kim och vi åt sushi och såg Submarine. Dagen efter fyllde han år och vi hade gemensam födelsedagsfest.
Hur skulle du beskriva din stil år 2011? Ganska flickig och feminin. Gillar ju klänningar, kjolar, söta shorts och blusar, plagg med spets, fina strumpbyxor, madickenkängor. Har börjat använda läppstift och eyeliner mer än tidigare. Men samtidigt tycker jag att det är svårt att skilja på den stil jag har och den jag vill ha. Ibland orkar jag inte anstränga mig och ofta vill jag inte lägga massa pengar på nya kläder. Och så är jag sämst på att hitta second hand-fynd, trots att jag så gärna vill.

En liten sak i världen men en ganska stor sak för mig.

P.S. Nästa gång jag känner att det är dags att förändra hårfärgen ska jag bli blond. Det ni. Nej, inte superblond men något liknande den färg jag hade fram tills jag var en sisådär tolv år. För jag läste nånstans att om man någon gång har haft naturligt ljust hår så kan man ha det igen. Det känns som ett ganska stort steg och jag är nog lite rädd. Så det lär bli framåt sommaren, eller åtminstone inte innan våren, så att jag hinner vänja mig vid tanken. Det lite dumma är den förmodade råttfärgade utväxten och det faktum att en blekning nog inte direkt är det mina torra längder behöver. Men jag vill vara ljus i håret till sommaren. Sådetså.

Det där om hur det går att finna någonting vettigt bland klyschorna om man försöker.

The Twilight saga-filmerna, särskilt den senaste, är lite för klyschiga för att jag ska tycka att de är bättre än underhållande. Å andra sidan är det ibland - för att inte säga ganska ofta - härligt att se filmer som snarare är visuellt underhållande och erbjuder dramatik än de filmer som är tunga och flertydiga. Något som jag dock alltid gillat (jaja, förutom det att de manliga huvudkaraktärerna är rara personer) är soundtracken. Det är alltid fina artister som bidrar med låtar och det senaste albumet är inget undantag. Så himla bra!

Förresten vill jag utveckla min förklaring till varför jag numera har ganska svårt för Twilight-serien. När jag läste böckerna för ett antal år sedan tyckte jag att handlingen var fin och jag uppskattade romantiken och skildringen av hur svårt det är att välja mellan det som hjärtat valt (den skrämmande odödligheten) och det som hjärtat kanske borde ha valt (den trygga dödligheten). Sedan dess har det dock överskuggats av den enorma hysterin kring fenomenet Twilight. Jag tycker det är synd på nåt sätt - bland annat är det trist hur det objektifieras kring framför allt Pattinson/Edward och Lautner/Jacob. Vill inte framstå som en hycklare här (jag säger bara: Orlando Bloom). Visst är det fint att visa uppskattning för skådespelarinsatser och visst ska man få drömma om den där gentlemannavampyren och varulven med gigantisk bröstkorg för det hör liksom till tonåren att få drömma om sånt. Det jag menar är mest det att det blir för mycket för mig; att alla skrikande, besatta, mer eller mindre unga fans litegrann förstör mina möjligheter till att uppskatta både böckerna och filmerna. Och sen är hela mormongrejen ganska obehaglig, men å andra sidan - letar man så kan man finna mindre trevliga saker även i exempelvis Narnia (hela kristna budskaps-grejen är ju en aning trist) och Harry Potter (som jag ju avgudar, men där man likväl kan finna en och annan brist).

Jaha, ja det var väl vad jag hade att säga för tillfället. Kul att jag inte skrivit inlägg på länge för att sedan plötsligt känna mig manad att argumentera för min syn på fenomenet Twilight. Haha!

RSS 2.0