Dagens problem.

Tänk er detta: Det är en solig eftermiddag som går mot kväll. Vi umgås, vi har roligt och vi skrattar. Tjejerna har korta klänningar, killarna har shorts. Det känns som att sommaren äntligen är här. Allt är perfekt... Men så råkar du nudda mitt ben. "Fan vad stickigt det är!" utbrister du. Jag drar till mig benen och springer hem.

Förstår ni hur jag känner? Jag vet att min kära väninna Jessi gör det. Vi kommer att vara monkey-legs fram till den 22 maj. Wiiiihoooo, så skoj...

Men sen ni, då blir vi lenast i stan!

En inte helt pjåkig dag.

Idag har det känts ganska bra. Har haft lite migrän dock, men sånt går över. Har försökt skriva bokrecension. Är fortfarande på första sidan med 1.5 radavstånd. Bra skrivet, Madeleine Helena. Men jag har låtit mig distraheras av mina vänner. Det är mycket roligare än att plugga. För att inte deppa ner mig totalt har jag dessutom bestämt mig för att ta en dag i taget och därmed också en uppgift i taget. Då kanske jag orkar...utan att gnälla för mycket.

Efter ett seriöst (?) samtal idag har jag bestämt mig för att satsa gärnet med sikte på Hollywood. Angelina, släng dig i väggen! Jag ska fixa läppar stora som sälar och tatuera hela kroppen. Dessutom ska jag hitta (eller snarare stjäla) en kille som är både yngre och snyggare än Brad. (Yngre är det nog inga problem med, snyggare tvivlar jag en aning på...) OCH! Vi ska ha 10 barn. Minst. Bara för att du snart har fem (eller blir det sex barn? Var det tvillingar eller inte?).

You only live once, har jag insett. Därför ska jag berätta för dig...någon dag när jag vågar, det vill säga.

Jag filosoferar mig bort.

Inte nog med att det dyker upp låtar i huvudet helt omotiverat (schizo-varning?). Jag har börjat (haha, nåja) att dagdrömma också. Kanske är det tecken på trötthet? Hur som helst. Idag satt jag och stirrade ut genom mitt fönster. Plötsligt fick jag en känsla av att vara nyförälskad - och det var ömsesidigt. Haha, gud så patetiskt att jag dagdrömmer om att någon är kär i mig. Till mitt försvar återkom jag till verkligheten ganska snart, och leendet slocknade.

Men en dag ska jag sitta där vid mitt fönster och le åt något verkligt. Det har jag gett mig fan på. 




Du är den jag vill ha.  

All for love.

Jag har under flera års tid funderat över en sak. Hur kommer det sig att det är så svårt för mig att bli brun? Jag minns när jag var yngre och jag fick färg bara jag gick utanför dörren. Men exempelvis förra sommaren, hjälpte det inte ens att jag solade hela tiden. Det verkar vara så att min hud har en spärr. Eller så vill den helt enkelt bara jävlas med mig. Men jag tänker inte ge upp! Jag har planer på att försöka sola mig brun och fin fram till studenten, detta med hjälp av ett solarium. Jag tänkte börja på söndag - är det någon som är sugen på att hänga på? :)

Förresten, jag och Jessica ska vaxa benen veckan innan balen och studenten (mycket intressant information, jag vet :P). Detta innebär såklart en del smärta, men även att vi måste låta håret växa ut i ca två veckor innan själva vaxningen. Alltså kommer jag inte kunna visa benen bland folk ett tag där. Haha, vilket I-landsproblem.

The One - Vanessa Carlton:

Holiday and I come home
I hope to see this boy I know
I can't wait for us to be alone
Flippin' through the radio
We sing along to the indie show
The songs they play me more than I can say

And the tape I made you,
Hope you think of me when it plays through
I'm kinda sad now that it's done
You think my time is for free
In all the ways you say to me,
Sweet versions of let's wait and see

You're always a golden boy
And I'm the girl that you enjoy
My parents say isn't he a gifted son
Time is always passing by
but still I have to wonder why
You can't come to tell me I'm the one


Summer goes and we have grown
We have our friends,
Live on our own
Still I'm not the girl you want me to be
Say gravity can bend the time,
Funny, I always liked your mind
But this whole thing is crushing me

But you're always a golden boy
And this girl's heart that you destroy
You smile at me and then you have your fun
Time is always passing by,
Still, I give you another try
And hope that you will see that I'm the one

You say you're scared to get too close
Come let's see how it goes
I see you now at the show,
The 7th in,
The 7th row
Now you look at me
And see what I've known for so long
Sad that you could be so lovely and so wrong

Came to say that I moved,
I see your face you don't approve
Guess you could say that I'm already gone

But you'll always be my golden boy
And I'm the summer girl that you enjoyed
Some melodies are best left undone

I feel the time pass away
But in my songs you will always stay
I don't need you to tell me I'm the one
I don't need you to tell me I'm the one

You'll never know that I was the one

Ett tiny breakdown.

Jag orkar inte lyssna, jag vill inte må ännu sämre över hur jag beter mig ibland. Jag vet redan exakt vad som är fel på mig. Och jag vet (kanske?) vad jag ska göra åt det - men det är ju bara för min egen skull jag ska ändra mig. Det vet jag. Det viktigaste är nog att jag ändrar synen på mig själv. Sen löser sig kanske alla problem?

Det är inte som det var och det blir aldrig som det var. Kommer det någonsin bli bra igen? Jag ger upp försöken för stunden, för här finns de där missförstånden jag talade om...Jag orkar bara inte mer...

A whisper.

Det är när man står där på ett av livets största (och kanske första riktiga?) vägskäl, som man inser att det inte finns någon återvändo. Detsamma gäller då man kliver ut på en av vägarna. Visst, man har möjlighet att ändra sig i framtiden, men hur ofta folk än säger att "du inte gör val för hela livet", är det ju ändå precis det man gör.

Det värsta som finns är när hjärtat värker för någon, och just den person som man verkligen vill ska veta inte har en bloody aning. Varför utsätter man sig för sådan smärta? Är det verkligen värt det? Borde man inte ägna sig åt någon där man har en chans till en ömsesidig kärlek? Jag vet av egna erfarenheter att det inte är så lätt... Dessutom verkar det som att jag har fått den roll i det "sociala systemet" som innebär att jag ständigt är den som sitter bredvid och ser på när alla andra hittar lyckan. Jag är den som får spela neutral när hjärtat kanske i själva verket håller på att sprängas...Det skulle vara så skönt att berätta precis vad jag har inom mig. Men jag är inte så modig än.

Och varför är det ofta mycket bättre i drömmar? Varför är den där killen aldrig som han var i den där drömmen då han förklarade sin kärlek till dig? Finns drömmarna där för att ge oss distans till verkligheten? Kanske är det så, men då finns de ju kanske bara till för att vi ska bli ledsna när vi inser att verkligheten faktiskt är piss ibland.

Missförstånd kan förstöra så himla mycket. De har förstört mycket för mig under åren. Då kan man fråga sig varför missförstånd finns överhuvudtaget. Det skulle vara så härligt att slippa dem.

Till slut kan man ju fråga sig varför vi finns överhuvudtaget. Livet är ju fullt med så många problem, både sådana som vi kan och inte kan lösa. Vad är det då för mening? Jo, det vi lever för är ju de små (och/eller stora) ljusglimtarna i livet, de som tar sig genom de mörka molnen. Utan dem skulle det garanterat inte gå att finna någon mening med livet...

Nämen titta, en relativt positiv slutsats. Poäng till mig. :P

Everytime that we meet, I skip a heartbeat.

Snart går det lilla flyttlasset.

Eftersom ni frivilligt läser min blogg får ni faktiskt tåla att jag i detta inlägg babblar om sådant som för er måste vara ganska ointressant. VARNING! Jag babblar som faaan. Nu börjar det...

25 januari 2005 dog mitt lilla marsvin Virvlan. Hon var väldigt gammal, så det var väl ingen större chock. Dock var jag väldigt ledsen där ett tag, särskilt under den vecka då hon blev sämre och sämre och sedan dog. Hela veckan hade jag klappat henne, matat henne för hand och låtit henne dricka ur min hand - hon var helt enkelt för svag för att klara sig själv. Eftersom jag gjort allt i min makt för att försöka få henne må bättre, och hon ändå dog till slut, blev jag väldigt ledsen. Men som sagt, vad hade jag kunnat förvänta mig? Hon dog av hög ålder och att hon överlevt så länge innebär att hon hade det väldigt bra hos oss (och att hon var så jävla envis).

När Virvlan då var borta tyckte min syster att vi kunde lämna bort hennes kanin Bullen. Men jag tyckte att det skulle vara väldigt orättvist att lämna bort honom bara för att hon inte orkade ta hand om honom, så jag erbjöd mig att hjälpa till. Sedan dess har jag och Jessica tagit hand om Bullen tillsammans. Jag tänker ofta på att det är synd att jag inte har haft tid att verkligen "umgås" med kaninen, alltså att ta ut honom på gräsmattan ibland osv. För han har ju levt ensam nu i tre år, utan sin kompis marsvinet...Men samtidigt har han ju levt i åtta år, vilket måste betyda att han likt Virvlan haft det väldigt bra hos oss. Det ger åtminstone mitt dåliga samvete lite tröst...

Det jag ville komma fram till är att Bullen ska flytta imorgon, hem till min kusin. Jag har under åren ofta tänkt att kaninen är ett jobbigt ansvar, men nu inser jag att det är ett ansvar jag gärna skulle behålla. Jag hade precis bestämt mig för att jag skulle ta ut honom på promenad så ofta jag kan, men så fick jag reda på detta igår och jag blev förskräckligt ledsen - mycket mer ledsen än jag innan trott att jag skulle bli när vi inte skulle ha honom längre...Jag borde ha förstått att detta skulle hända, nån gång. 

Jag känner också att jag inte litar på att någon annan kommer kunna ta hand om honom på samma sätt som vi gjort. Det är svårt att förklara...Jag vill vara hundra procent säker på att han kommer att ha det bra.

Men jag ska tänka positivt nu. Min morbror ska bygga en inhägnad där Bullen ska få springa runt. Han kommer säkert att ha det jättebra. Jag känner mig en aning fjantig för att jag gör en så stor grej av detta...Nåja.

JAG KOMMER ATT SAKNA DIG BULLEN!

Det är i stunder som dessa man inser hur mycket djuren verkligen betyder för oss människor. :)


I was difficult to reach, but you picked me.

Jag har inte lämnat in min anmälan till balen än. Jag klamrar mig fortfarande fast vid hoppet att en prins ska komma ridande på sin vita häst, sweepa mig off my feet och följa med mig på balen. Men jag inser också att tiden börjar rinna ut. Visst, det är inte så farligt att gå utan kavaljer för jag får ju gå med Ebby, men jag vill ha en kille att dansa vals med...

Hur som helst - om det finns en barmhärtig samarit där ute som vill gå på min studentbal, säg till nu för snart (blanketten ska vara inlämnad senast den 25 april) är det för sent!

Great in the eyes of someone.

Helgen har hittills varit lugn och skön. Tänkte bara att jag kunde berätta det för de intresserade, haha... 

Just nu lyssnar jag mycket på A Fine Frenzy (sångerskan Alison Sudol). Hon är verkligen underbar! :) Och eftersom jag tycker att hon är underbar tänkte jag lägga upp tre låtar så att ni kan lyssna. Och nu måste ni ju bara lyssna eftersom de är så bekvämt framlagda här till er.

Lifesize


Almost Lover
 


You Picked Me


When the days are rough and an hour feels much longer.

Jag börjar bli lite trött på det svenska aprilvädret. Det kan liksom inte bestämma sig för om det ska vara vår, eller mer likna en regnig höst. Men varför är jag förvånad? Det är ju bara så som april brukar vara.

Varför har jag blivit så slö? Och då menar jag slö i tanken. Det känns som att jag är trött på allt, men det är antagligen bara så att jag är trött på skolan. Men samtidigt som jag är skoltrött, vill jag inte att det ska ta slut för då ligger verkligen mitt liv i mina egna händer. Då finns det ingen trygghet. Då är det dags att kasta sig ut och hoppas att någon eller något fångar en.

Igår såg jag ett program på TV där en sångerska fick frågan "Vilken sång har den bästa texten?" och hon svarade då att det är "Both Sides, Now" med Joni Mitchell. Jag var då bara tvungen att leta upp texten samt lyssna på låten. Här är texten, så kan ni själva bedöma om ni tycker den är bra eller inte. Ni kan ju lyssna på låten på youtube också om ni vill. Men jag orkar inte länka dit, ni får allt ta och skriva in sökorden själva:

Rows and flows of angel hair
And ice cream castles in the air
And feather canyons everywhere
I've looked at
clouds that way

But now they only block the sun
They rain and snow on everyone
So many things I would have done
But clouds got in my way
I've looked at clouds from both sides now

From up and down, and still somehow
It's cloud illusions I recall
I really don't know clouds at all

Moons and Junes and
Ferris wheels
The dizzy dancing way you feel
As ev'ry fairy tale comes real
I've looked at love that way

But now it's just another show
You leave 'em laughing when you go
And if you care, don't let them know
Don't give yourself away

I've looked at love from both sides now
From give and take, and still somehow
It's love's illusions I recall
I really don't know love at all

Tears and fears and feeling proud
To say "I love you" right out loud
Dreams and schemes and circus crowds
I've looked at life that way

But now old friends are acting strange
They shake their heads, they say I've changed
Well something's lost, but something's gained
In living every day

I've looked at life from both sides now
From win and lose and still somehow
It's life's illusions I recall
I really don't know life at all
I've looked at life from both sides now
From up and down, and still somehow
It's life's illusions I recall
I really don't know life at all

Handikappad?

Igår tyckte pappa och Jessie att det luktade lite bränt på övervåningen. Jag sa på skämt att det kanske är datorn, men det var ingen som tog det på allvar.

Lite senare på kvällen kommer pappa ner och säger "Vet du vad som luktade bränt?". "Nej", sa jag. "Det var datorn", sa pappa. "VA?", sa jag och försökte tyda hans ansiktsuttryck i tron att han skämtade (han hade just det ansiktsuttryck han brukar ha när han skämtar, och han skämtar ALLTID om sådant som det inte är så kul att det skämtas om - alltså sådant som gör att jag först kan bli chockad och rädd när jag inte vet att han bara skämtar). Men det var inget skämt. Pappa sa att när han kom upp och rörde på musen så att datorn skulle gå ur vänteläge, hände ingenting och när han försökte starta datorn så ville den inte starta.

Det som vällde över mig efter denna nyhet var en känsla av att vara handikappad. Man är ju så van vid att ha en dator, man tar den liksom för givet. Man är alltid beroende av saker som man har och om de sedan försvinner så känns det som att man tappar en del av sig själv. Okej, så allvarligt är det inte, men ni förstår kanske hur jag menar? Åh, jag som måste plugga en massa. GAH!  

I eftermiddag ska pappa lämna datorn till en av sina vänner som är dataexpert, så får han titta på den och berätta vad som ska göras. Pappa tror att det är något med strömmen, en kortslutning eller nåt. Jag blev direkt orolig att det var nåt med hårddisken och att alla grejer vi har sparade kommer försvinna - men pappa sa att om det hade varit hårddisken hade det nog gått att starta datorn. Så mitt i detta elände får man ändå hoppas att det inte är fel på hårddisken, att allt kommer att raderas, utan att det inte är så allvarligt. Som tur är har vi iaf tidigare sparat de flesta bilderna och viktiga dokument på CD-skivor och det är ju dessa grejer som det skulle vara värst att förlora. Dock känns det också tråkigt om all musik skulle försvinna - jag har ingen chans att få tillbaka precis alla låtar eftersom jag inte kommer ihåg alla jag hade.

Håll tummarna med mig nu att det bara är något med det elektriska och att det inte försvinner några viktiga saker...

Workers UF

Just nu håller vi på att göra om lite på vår hemsida www.workersuf.se och den blir hur fin som helst (ursäkta dock röran). Såklart var den jättefin förut, men det går ju alltid att göra förbättringar. :)

Om du känner någon som driver ett företag som skulle behöva extrapersonal (OBS! Vi annonserar bara ut jobb till studerande), säg gärna till dem att de kan annonsera om detta på vår hemsida. Jag kan garantera att folk kommer att läsa annonserna - titta på vårt räkneverk, vi har i genomsnitt 15 besökare om dagen och ofta fler än så. Det sitter antagligen en massa studerande som bara väntar på att ett företag ska annonsera - så vad väntar ni på?

Hur som helst, gå gärna in på hemsidan och titta på de förbättringar som gjorts. Släng en kommentar i gästboken om vad ni tycker.

OBS!
Ni får ursäkta att jag är så blek på fotona - jag ska gå till solariumet vilken dag som helst.

ZZnark!

Usch, det känns så konstigt. Jag sov i en halvtimme förut och nu är kroppen helt mosig, speciellt huvudet. Jag har precis blivit klar med förberedelserna inför min muntliga presentation (nationellt prov) i Svenska B som jag ska hålla imorgon. Jag har ingen aning om ifall det duger, men jag är helt enkelt för trött för att bry mig just nu.

Varför kan det aldrig vara jag som är oberörd? Varför påverkas jag av allt du säger, allt du gör? Och varför har du ingen aning om allt detta? Kort sagt - varför är jag för feg för att våga säga hur jag känner?

OBS! INTE Tävling!

Jag tänkte ha en liten "tävling" för er som läser min blogg. Vill gärna veta vad ni tycker är typiskt mig, så skriv gärna ett eller ett par ord som ni tycker symboliserar mig. Ni behöver inte känna mig jättebra för att vara med - vill gärna veta vad den generella uppfattningen av mig är. :) Den som vinner är den som jag tycker har gjort den mest  klockrena definitionen av Maddulajn. ;)

Haha, usch, det låter som att jag är en jävla självgod egoist, men jag vill bara veta!

Uppdatering: eftersom alla verkar tycka det är läskigt att det är en tävling (ingen har ju kommenterat) så tänkte jag säga att det inte är en tävling, utan jag vill helt enkelt bara veta vad ni tycker är typiskt mig! :)


SÅ KOMMENTERA NU ALLIHOP! :)

Och så var det söndag igen. SUCK...

Nej, nu ska jag sluta trycka ner mig själv. Det är andras jobb, om de känner för det... Jag mår iallafall bättre de dagar jag tror på mig själv, och inte beter mig som jag gjorde igår då jag hackade på allt hos mig själv. Vad är det för fel på dagens ungdomar? Varför är många såhär? Varför kan man inte bara vara nöjd?



Jag älskar dig Amanda, tack för att du finns.
Ville bara säga det såhär spontant i min blogg. :) <3

Boknörd?


Keep holding on.

Jag hoppas att jag aldrig behöver vara med om det som lilla Adam genomled när the object of his affection, Eva, dansade hela kvällen med en kille i sjuan. Jag kan känna hur det värker i hjärtat...

Vad härligt det vore om någon sjöng denna sång tillägnad mig. Inte för att vara egoistisk, utan för att den är så fin, både melodin och texten:

You're not alone
Together we stand
I'll be by your side, you know I'll take your hand
When it gets cold
And it feels like the end
There's no place to go
You know I won't give in
No I won't give in

Keep holding on
'Cause you know we'll make it through, we'll make it through
Just stay strong
'Cause you know I'm here for you, I'm here for you
There's nothing you could say
Nothing you could do
There's no other way when it comes to the truth
So keep holding on
'Cause you know we'll make it through, we'll make it through

So far away
I wish you were here
Before it's too late, this could all disappear
Before the doors close
And it comes to an end
With you by my side I will fight and defend
I'll fight and defend
Yeah, yeah

Keep holding on
'Cause you know we'll make it through, we'll make it through
Just stay strong
'Cause you know I'm here for you, I'm here for you
There's nothing you could say
Nothing you could do
There's no other way when it comes to the truth
So keep holding on
'Cause you know we'll make it through, we'll make it through

Hear me when I say, when I say I believe
Nothing's gonna change, nothing's gonna change destiny
Whatever's meant to be will work out perfectly
Yeah, yeah, yeah, yeah
La da da da
La da da da
La da da da da da da da da

Keep holding on
'Cause you know we'll make it through, we'll make it through
Just stay strong
'Cause you know I'm here for you, I'm here for you
There's nothing you could say
Nothing you could do
There's no other way when it comes to the truth
So keep holding on
'Cause you know we'll make it through, we'll make it through

Keep holding on
Keep holding on
There's nothing you could say
Nothing you could do
There's no other way when it comes to the truth
So keep holding on
'Cause you know we'll make it through, we'll make it through

A hide-away.

Finns det ingenstans man kan gömma sig? Bara gräva ner sig och försvinna?

Jag kan inte hjälpa att jag åtminstone hade hoppats, kanske också trott, på mer...

Visst kommer det fler chanser i livet - men det är tråkigt när man sumpar dem, så att säga.

Ska jag säga som det är? Ska jag säga sanningen? Nej, jag är för feg. Det är lättare att gömma sig bakom en neutral mask.

Manamanaaa, badibididi. Manamanaaa, badibidi...

Skolan är så pissjobbig, men jag har bestämt mig för att vara positiv. Eller åtminstone att försöka.

Tänkte ta tillfället i akt och berätta att jag tycker att Filip och Fredrik är genier. Världens skönaste människor är så jädrans bra, och antagligen otroligt genomtänkt. Det är så svårt att förklara just vad jag tycker är så bra.. Men t.ex. det här när de besöker någon och så kan det helt plötsligt komma upp något jättekonstigt, kanske en inzoomning av någon konstig grej hemma hos någon av de otroligt konstiga människorna. Det är så himla kul! :D

Haha, i tisdags när jag städade min systers kanins bur, trampade jag av reflex ihjäl en insekt och fick JÄTTEdåligt samvete. Jag började fundera på det här med karma, att jag kanske kommer bli mosad i framtiden. Jag berättade detta för den vise som sa att jag nog måste bli lite mer elak samt att jag ska kunna trampa ner en insekt lite då och då, utan att drabbas av denna ångest. Han kan ha rätt i det, haha. Överreagera, någon?

What took you so long?
What took you all night?
What took you forever to see I'm right?
You know, I treat you so good;
I make you feel fine.
You know, I'll never give it up this time.



Love isn't funny
When it is burning inside
When all you think of
Is how to get through the night
And when you want it
It's just a game that you play
And when you get it
They're gonna take it away

Maybe it's nothing
Maybe it's all just in my mind
Maybe I'm foolish
Maybe it's just a waste of time

But I don't think so
Maybe I definately know

Maybe it's nothing
Maybe it's all just in my mind
Maybe I'm foolish
Maybe it's just a waste of time

But I don't think so
Maybe I definately know
Why do I keep fooling myself
Why can't I let go
This is not like me
But now I definately see
That maybe (oh-oh-oh-oh maybe)

Sveriges skönaste ungar.

Ebba och Emilia, två av mina brorsbarn, är snart två och ett halvt år och är så underbart lillgamla. De säger så roliga saker!

Som en dag, då deras mamma kom ner för trappan:
Ebba: Sena mamma, läge?
(Översättning: Tjena mamma, läget?)

Och en gång när vi var ute och lekte. Man kunde höra att det flög ett flygplan över oss, men det var för molnigt för att man skulle kunna se det:
Emilia: Slygplaa! Ja kan inte se, de ä molni ida tycke ja.
(Översättning: Flygplan! Jag kan inte se det, det är molnigt idag tycker jag.)

Ibland när de leker och man frågar vad de håller i handen, kan de grymta: De ä mitt snuuus! (Alltså: Det är mitt snus!) Jättebra att de har börjat snusa nu, precis när deras pappa har slutat. ;)

De kokar ofta kaffe vid sin leksaksspis som de bjuder på, och kryddar det nästan alltid med ketchup.

Jag tog en gång fram min mobil och visade några bilder. En gång kom det fram en bild på min systerson Totte, och då sa Ebba: Ja ässar Totte! (ässar=älskar), och sedan kom det upp en bild på vår hankatt Astor. Först trodde både Ebba och Emilia att det var en råtta, vilket de också poängterade. Men när jag sa att det var katten Astor, då sken de upp (de är ju galna i katter) och Ebba sa: Ja ässar henne!

I could go on forever... ;)

Och titta på dem, håll med om att de är världens sötaste! :)

image13

Jessica Maria Söderberg

Min lillasyster fyllde 17 år i måndags. Jag kan knappt fatta det. Eftersom hon är så gammal så innebär det ju att jag är ännu äldre!

Det känns som att det inte var så längesen hon såg ut såhär:

image43


Och jag såg ut såhär:

image44


Och vi såg ut såhär:

image45


Aaah, det var tider det!

Minnen

Usch, jag är så himla hemsk. Jag satt just och överöste Sara med en massa hemska saker som jag fick veta för snart ett år sedan. Jag grät och hon grät. Hon ska ju åka till Polen snart, och då kommer hon att bli ännu mer ledsen. Så varför var jag tvungen att göra henne ledsen redan nu? Förlåt Sara!

Jag kom att tänka på ett blogginlägg jag skrev på lunar för drygt ett år sedan, och läste det igen nu. Jag tycker att det sammanfattar mycket av det jag fortfarande känner och tänker på. Här är det:

"Det känns som att jag behöver lite terapi, känner mig nämligen riktigt nere nu. Riktigt jäkla arg! Jag och pappa har precis haft ett långt samtal om nazismen och judarna och alla andra folkmord och all annan främlingsfientlighet i världen. Jag har bara så svårt att fatta hur man kan göra något sådant mot andra människor som nazisterna gjorde mot judarna. Det är helt sjukt och hemskt! Jag mår illa bara jag tänker på det. Nu känner jag mig dessutom rädd för att det ska hända igen, för det är inte omöjligt. Idag är det många som skyller alla problem på invandrarna istället för att inse att de har sig själva att skylla. Alla vill ju ha en syndabock, någon att skylla på. Och det var precis så det var då, under andra världskriget. Livsstandarden i Tyskland var låg efter förlusten i första världskriget och då kändes det säkert väldigt välkommet att ha något att skylla på och det blev judarna, de som inte hade gjort något fel överhuvudtaget. Hur kunde det tillåtas att gå så långt? Så långt att nazisterna systematiskt avrättade miljoner, och om de fortsatt hade de med största sannolikhet försökt förgöra hela det judiska släktet! Det är vid sådana tillfällen man tappar tron på människan. Och inte bara på just de som genomförde dessa hemskheter, utan också på de som visste om det men inte gjorde något åt det! Visst, man var kanske rädd att själv råka illa ut, men det är så lätt att skylla på det. Om folket hade gått samman och gjort uppror mot nazisterna, vad hade hänt då? Kanske hade alla de människor som mördades inte dött. Frågorna är många, svaren är få. Det jag hoppas är att vi lärt oss av historien. Men det verkar tyvärr inte så, för än idag pågår en ständig kamp mot det som är främmande och annorlunda. Många är själviska och rädda att förlora det de själva har. Hur skulle det vara om alla där ute brydde sig mer om andra och mindre om sig själva?

Jag hoppas också att det inte bara är vi på min skola som har fått möjligheten att åka till Polen och besöka de platser, koncentrations- och utrotningsläger med mera, där så mycket hemskt ägde rum, utan att också många andra i Sverige fått denna chans. För jag tror att vi genom att lära oss om det som hände kommer en bit på väg mot att förhindra att det händer något liknande igen. Vad tror ni?

Alla ni hemska människor där ute, nazister eller inte; jag hoppas att ni har svårt att leva med er själva! Jag har i alla fall svårt att förstå mig på er..."

Konsten att bli uppmuntrad

Idag ville jag bli uppmuntrad, och det var många som försökte och lyckades. Tack vänner! :)

Här var en speciellt fin kommentar från Sara:

"om någon förtjänar att bli älskad och få den killen hon faktiskt gillar så är det du :)"





Det värmde verkligen mitt hjärta, tack. <3


Obeskrivligt

Igår kväll bläddrade jag bland kanalerna på TV:n och kom fram till mitt älskade TV4 fakta. Anledningen till att jag tycker om det är att de där sänder program som Brottsplats USA - alltså, program där man får se hur de har löst mord. Av någon anledning finner jag detta mycket intressant, och det gör förresten även mamma. Vi brukar sitta där i vardagsrummet tillsammans och fascineras över hur de får fast alla otroligt hemska mördare. Jaja, nog om detta för det var inte det jag ville komma fram till.

Jo, igår var det. På TV4 fakta sände de ett program som jag tror hette "Hitler - förintelsen" och de flesta förstår nog vad det handlade om. Jag hann bara se sista kvarten, men det räckte för att få mig att må riktigt dåligt. Om jag ska vara ärlig började jag faktiskt att gråta. Det var som att allt kom tillbaka - allt jag fick höra för ett år sedan då vi besökte Auschwitz och Birkenau dök upp huvudet och jag kände återigen stor sorg och sympati för de som utsattes för den avskyvärda behandlingen. Samtidigt som jag var ledsen blev jag så otroligt arg på nazisterna att jag inte visste vart jag skulle ta vägen. 

I programmet intervjuades fångar som hade överlevt i koncentrationslägrena och dessa personer berättade en massa hemska händelser, som kan läggas till all det hemska jag redan visste. Flera av dessa personer hade som fångar tvingats att gå in i gaskamrarna, hämta ut liken, dra ut eventuella guldtänder, lägga liken i ugnen och sedan mala ner överblivna benbitar till pulver. Jag förstår inte hur dessa personer klarade att överleva. Man kan nog inte föreställa sig hur hemskt det var, det enda jag vet är att jag aldrig skulle ha klarat av det. Men kanske är det så att man i svåra stunder, då man blir så illa behandlade som judarna och övriga fångar blev, faktiskt blir starkare till psyket. Man bestämmer sig för att överleva till varje pris, för att visa "de onda" att de inte har rätt att göra på detta sätt. Jag beundrar verkligen de som kämpade för sitt liv, som vägrade ge upp.

En av männen som hade överlevt berättade att under hela tiden då gaskamrarna i de olika lägren användes, hade bara en enda person överlevt inne i en kammare. Han sa, att när de öppnade dörrarna hörde ett skrik och ljudet av någon som grät. Han såg då att det låg ett litet barn ovanpå alla lik, som genom ett mirakel hade överlevt. Men då gick en nazist in i gaskammaren och sköt ihjäl barnet utan att tveka. Detta tycker jag mycket väl visar hur hemsk situationen var. Nazisterna behandlade sina fångar som om de inte vore människor. De stängde ute att de faktiskt mördade andra människor. De dödade utan att tveka, utan att ångra sig. Tycker ni då att det är konstigt att jag grät med tanke på detta?


RSS 2.0